Friday, September 27, 2013

"diary , important or not?"

kita buat intro macam biasa dulu , sebelum tanya sebarang soalan , pertanyaan , question , tanda tanya , sila baca daripada bab 1 dahulu... kenapa? untuk mengelakkan daripada aku kena jawab soalan yg berulang ulang... kalau sekali dua takpa , kalau masuk 3 kali , dzul boleh jadi binatang buas ,semua dia nak makan..

Untuk membeli ebook , sila klik link INI

************************************************

Our topic today ladies and gentlemen , "food diary"

kita pernah buncang pasal ni sebelum ni , and aku ada bagi sample food diary kat korang sebelum ni..dah macam eksperimen kemain lagi ada sample bagai...

Food diary ni 1 diari yg mana kita catatkan segala yg kita makan , minum , exercise , dan apa2 notes pasal diet kita tuliskan dalam file office atau pun buku...

ramai yg persoalkan , penting ke?
aku taw , tak ramai yg buat...sebab..MALAS..LECEH,.MENYUSAHKAN..BUAT SEHARI DUA je...


memang jarang kita nak buat bendai ni , yelah  , kita dah sibuk , dgn kerja , belajar...tapi benda ni penting tau...penting sgt... lagi penting drpd printing..macam takda kena mengena kan?

WHY!

1.track back..
Pernah tak rasa ada 1 minggu tu kita dapat rasa yg diet kita bagi effect yg sangat ok..ada 1 minggu rasa lain pulak..tetiba badan jadi lemah , tak larat , dan lain2...
ni yg penting , kita boleh periksa balik diary kita..tgk ada tak silap makan..manataw tertelan tikus... amboi , buruk sangat pulak...
tambahan , kita boleh tgk berapa banyak dah kita bersenam..kita periksa , perlu ke ditambah lagi senaman tu supaya berat lebih cepat turun..kita tgk dalam diari , hari apa yg kita tak bersenam , supaya minggu seterusnya , kita boleh ubah dan bersenam!!!

2.Motivation
tiap kali kita rasa nak gagal , bukak2 lah diari tu..cuba tgk balik...aku dah berjaya berminggu minggu , takkan sebab aku teringin nak makan nasi putih dgn ikan kembung masak 3 rasa , kita nak kantoi? (tak merujuk diri sendiri.haha)
kita tgk diari , mesti kita kagum dgn diri kita sebab kita dah bertahan lama...bukan senang tau nak lepas seminggu..bila kita dah lepas diet lebih seminggu , mesti kita lagi motivated nak teruskan diet kita tau x!

3.Pastikan tidak lari
Selalu jadi , hari ni , kita makan 20g carbs , tetiba esok , dah sampai 30g..dah cenggitu , camna berat nak turun bang , kak... kena la strict..tegas dgn diri kita...waktu ni la food diary tu berguna  , bukan sekadar hiasan atau perfume kereta...tgk diari semalam , berapa g carbs , esoknya , kena pastikan sama atau lebih kurang..yg penting , kita tak lari drpd 20g carbs....


Sila tinggalkan soalan , sy jawab untuk next post!

*****************************************************

 Do not forget to check out my Facebook , click HERE

Sebarang soalan sila letak di bahagian comment..

Dzul out! Assalamualaikum..

14 comments:

  1. Assalamualaikum, gembire bile adik zul dah aktif semule.....baru semangat nak kurus.....nak tanyer....mcm mane kalu ade gastrik n ade alahan pd seafood n ayam.....mcm mane nak diet ni????

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum... jemput la ke blog saye kalau nak beli kain sutera high quality gn harga paling murah... http://dqbutique.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. mcm mana dgn prg tua yg nak kurus?

    ReplyDelete
  4. salam. mcmna ye. saya dah diet. tapi badan still same je. mula2 tu turun juga. adakah ia sebab faktor x mkn tros. stakat ni. still mkn mknn yang disarankan

    ReplyDelete
  5. Salam , nak tny ni , adik form 3 , 40kg , 141cm . Boleh tak nak join diet ni ? Nak kurngkan berat bdn la sbb kwn2 kate adk gemuk . Huhu ,

    ReplyDelete
  6. assalam..jemput ke blog sya..ada supplement ibu hamil.berpantang,utk kuruskn badan,kecantikan kulit dan mcm2 lagi..http://kasihmamaaqil4.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. salam..
    sila berikan penerangan untuk phase kedua dgn lebih detail
    tq

    ReplyDelete
  8. salam,

    kau hilang 60kg dalam berape lame?....bleh xbgtau tempoh....bg smgt sket org2 kelebihan upaya nk diet.

    ReplyDelete
  9. diet for ibu menyusu?info pls..

    ReplyDelete
  10. ebook tu keluaran dy every month or for rest of life??? hihihi..n diary seminggu means siap menu or diary kosong???

    ReplyDelete
  11. Dzul, nk tny. ebook Diet Atkins tu ade lg x? Sye nk bli.....

    ReplyDelete

NAK SEWA RUANGAN IKLAN??

Rm20 Sebulan...Sekian...