Monday, January 14, 2013

Bab 75

Assalamualaikum!

haaa... mula la tu pelik aku update blog untuk kali kedua dlm seminggu.. come on la , ingat aku takda azam ke dalam hidup.. aku ada 2 azam..
1st.aku nak rajin update blog
2nd.aku ada azam.sedara aku , nama dia azam.

Ok,mcm biasa , siapa yang baru masuk blog ni , sila baca dulu daripada bab 1.. baca sampai habis ok.. buku teks sekolah pun korang boleh habis baca , ni kan blog yg ada 80 bab JE ..

Kalau korang nak buat donation kat taknakgemuk.com boleh tengok disebelah kanan , ada no. akaun..
setiap sumbangan korang akan membantu aku untuk update lagi blog dan bagi information berguna..plus boleh membantu aku dalam pengajian aku kat unisel ni..

untuk yang nak membeli ebook , buku , dan OTOT , klik link2 di atas... :)

**********************************************

1.ok , ramai antara korang yg suka ada cicahan untuk makan ayam atau daging atau yg seangkatan dgnnya.
haritu aku bagitau guna mayonis Kraft.lepas tu aku ckp jangan beli Kraft sebab tak ada logo halal . Aku dah bagitau ha , so , kalau korang beli jugak , aku tak tanggung..dosa sendiri pun tak tertanggung , ni kan dosa korang..puiii..(sila baca dgn nada gurau)
jadi , aku recommendkan kat korang , mayonis lady's choice...tapi bukan yg biasa.. yg western recipe..
kalau yg biasa , rupa dia mcm ni kan?

tapi yg western recipe , label dia warna Coklat..carbs dia rendah je..dalam 0.7g untuk 1 sudu..

2.Sardin
ramai org risau wo nak makan sardin. sebab dia ada kuah , and kuah dia rasa macam ada carbs tinggi..eh , jgn risau , sardin tin carbs dia tak tinggi.. cuba cari kat mall.. kalau tak silap aku , yg 1malaysia punya sardin , 0g carbs..tapi rasa dia.. baik makan ikan mentah..huhu..

3.Creative sikit boleh?
ni nak bagitau , selalu bosan dgn makanan yg sama kan? cuba kreatif sikit..guna bahan2 low carbs , and jadikan dia menarik..lg menarik drpd nora danish.. 
ni contohnya breakfast aku 


aku just grill ayam , pastu ratakan telur , letak cheese atas telur , letak ayam , letak lada hitam sikit and oregano kalau ada...pastu rollkan dia..kan menarik? plus sedap.. :)
jgn risau pasal serbuk2 perasa yg tak manis , biasanya low carbs.. contohnya lada2...

aku cuba sebaik mungkin untuk update 2 kali dalam seminggu sepertimana aku cuba sebaik mungkin untuk bangun pagi.

******************************************************
apa2 pun , jangan lupa add aku di fb..just cari "dzulfikri zulkifle"

Kalau nak whatsapp , sila pm di facebook ya..

ok, selamat berdiet , asslamualaikum!! Goodluck!!


39 comments:

  1. dzul,betul ker syur xleh lebih 1 mangkuk je sehari..?lepas tu nk tanya kerang dgn ketam boley mkn x?dh cba searh tp xde

    ReplyDelete
  2. Salam Dzul,
    Aku baru terbaca blog ko Isnin lepas, Selasa dengan semangatnya start diet nie so maksudnya arini adalah hari ketiga... Benda2 lain aku berjaya control kecuali Nescafe..(Kantoi)..Memandangkan sekarang nie nak seat final exam, terpaksalah berjaga malam..nak bagi mata tahan terpaksalah minum Nescafe / Kopi (Alasan)..Ko ada tak apa2 cadangan yang boleh aku buat, bagi mata aku nie celik sikit..xdelah sangap jer manjang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minum nescafe bleh, tp jgn letak gula/susu/creamer.
      Cara lain, dzul ada tulis bleh kunyah chewing gum, mgkin bleh membantu supaya x ngantuk.
      Kalo x nk ngantuk terus, bleh kunyah cili api kot..hehe

      Delete
    2. Kalau kunyah cili api, bukan setakat tak mengantuk tapi 3 hari 3 malam memang tak boleh tido la atau tido dengan mata terbukak (menahan kepedasan) =)

      Delete
  3. ketam boleh rasanya tapi kerang tak boleh..

    ReplyDelete
  4. salam dzul,rumpai laut bolh mkan x?

    ReplyDelete
  5. thanks ye dik, akak salah seorang yang hampir berjaya dapat berat badan ideal...kurang sebanyak 8kg..yahoOOOOOO

    mari la singgah dan follow blog kite plak

    http://nurafcrownambasador.blogspot.com/2013/01/diet-karbohidrat-kurus-secara-sihat.html

    ReplyDelete
  6. dzul nk tny air limau suam ble minum x..tiada gula??

    ReplyDelete
  7. dzul tq aku berjaya turun 6kg pas kantaoi 2 3 kali amek nasi n gula..dlm 2 minggu..so sekarang nie aku minumum kan kabohidrat la kan bwh 20g.yup..

    ReplyDelete
  8. Nak tanya, cemana korang menahan nafsu makan atau keinginan nak makan makanan yang diharamkan especially masa induction?.. Aku maksimum dapat buat diet nie 3 hari, hari keempat dah start aku amek makanan yang tinggi karbohidrat..kasi tips sikit=)

    ReplyDelete
  9. dzul ,. makanan apa yang sesuai untuk sarapan pagi ,. hmm ,. aku nyh susah sikit lah nk pilih makanan ,. lagi(II) family aq pelik ngan diet yg aku buat nie ,. tolong jawab ,. and satu lagi selain telur, ayam,. ada tak benda lain yg boleh dimakan ,. naik jemu aku nengok ,.

    ReplyDelete
  10. zul..aku nk tanya cket..ko dh kurangkan 60 kg kan??kulit ko x menggeleber ke??kalau kulit menggeleber camne nk bg tegang balik ek??kalau kurus tp kulit x tegang x macho la..

    ReplyDelete
  11. Dzul pls take note ni n jwb dik . rumpai laut kolagen leh amik x ? Sbb akk tgh wat testimoni ni . Tp diet awk ni dulu 2006 akk dh wt mmg bhasil tp dh tggl dlm 5taun dik . Ni baru nk strt balik .

    ReplyDelete
  12. yupp..akk pn nk tanya psl rumpai laut kolagen tu..leh amek ke.tq

    ReplyDelete
  13. Thanks for sharing. I bought applying your weight loss technique already. However, i just watched Dr Oz video on this amazing bean. www.malaysiafatburner.com
    Terima Kasih

    ReplyDelete
  14. susah sgt nak kurus.nak gemuk senang jerk naik.tambah2 kalau dh berusia.

    ReplyDelete
  15. yeye rumpai laut kolagen 2 bleh mkn x??

    ReplyDelete
  16. salam...bro...nak tnye...saya dlm proses mendiet dan juga ingt membina badan...

    tp membina badan ni perlukan protin yg banyak...jadinya, ape pandangan bro tentang pengambilan whey protien (saya mengambil whey protien jenama BSN Syntha-6) dalam plan diet atkins?

    ReplyDelete
  17. sy belum mulakan diet ni lagi, tapi kalau berat 55 dan tinggi 155, ada peluang berat badan turun lg tak? kalau boleh nak turunkan berat 10kg pun jadilah. sebab org kata berat mcm ni takboleh turun dah. pls answer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pnah berat camni seblom kawin. tgi lebih kurang. i control mkn n jogging tiap hari turun ke 47kg dlm 3 bulan. boleh turun.

      Delete
  18. Hi this blog mmg bg semangat nk drop weight! so impress la dengan dzul ni! weee nak share menu diet juga, kot kot ada yg nak try :p

    http://nisaxxxroslan.blogspot.com/2013/04/cabaran-hilangkan-10kg.html

    ReplyDelete
  19. Salam dzul.ebook tu ade lg x?n msh harge rm 20 ke?

    ReplyDelete
  20. Done follow blog best ni.. alhamdullilah.. dah turun 4kg sminggu.. nak beli ebook la pasni..

    ReplyDelete
  21. feel free to visit my blog

    http://amanne8257.blogspot.com

    tq

    ReplyDelete
  22. best..sy da kurang 13 kg..thanks zul..hehe

    ReplyDelete
  23. Bile la boleh dapat E-book ni.. dah bank-in, dah IM fb, dah updte status kt Fb ... dah tak taw nk bt per lg..hmm.. xperlah halal je lh duit tu.. nk bt cmne beli online ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @ara..
      sy dah balas semua email ebook...cuba check bahagian spam...
      kalau tak ada juga , hubungi sy , 0192596941

      Delete
  24. salam dzul..i baru nk stat diet rini(27/5/213)tp i nye bekpes stat kul10am..sbb klu kul8am masa tak sesuai nk bekpes sbb itu wktu i otway g keje...i bekpes telor 2 biji..tp i rs xmampu nk mkn telu sbb hakikat nya mmg i xleh mkn telur ..i akan muntah..soklanya :
    1)buleh ke i nk bekpes lbih kul 8aM..??
    2)selain tlur ape lg leh bekpes?konpius tol psl mknan yg kurng carb ni...pls jawab!!hikhik..i xnk giveup diet ni...!!:(

    ReplyDelete
  25. nk tny mmg chilli sauce xblh lgsg yek..if rplce kn dgn nando's sauce@tobasco sauce blh x..

    ReplyDelete
  26. THANKS DZUL http://pjafiyza.blogspot.com/

    ReplyDelete
  27. Hi.. Saya dah cuba turunkan berat dgn bantuan detox set. Boleh trun 2kg dalam masa sebulan dan boleh kekal maintain walau sentiasa makan.

    Boleh jenguk blog sy http://myvitaminplanet.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. thanks zul sudi berkongsi petua..lg cepat kurus if pakai pb... :-)
    singgah sy punye blog http://zalinasyaslam.blogspot.com/

    ReplyDelete
  29. Hello

    Kamu boleh lose weight dengan green coffee bean extract fat burner.
    Ia fat burner pertama yang ada kelulusan kementerian kesihatan & halal.

    Amat sesuai untuk laki dan ppuan.
    Boleh bakar lemak 2X ganda.
    Jom kurus kat
    www.malaysiafatburner.com

    ReplyDelete
  30. assalamualaikum..

    saya baru nak join diet atkins ni.. harap blog ni dapat bantu saya utk info2 yg saya patut tahu.. in shaa Allah..

    ReplyDelete
  31. good info pada sesapa yang nak kurus

    ReplyDelete
  32. info berguna.
    ni fakta yg anda kena hadapi
    jom baca ni plak
    http://www.freevitamin.my/2013/07/kenapa-aku-tembam-lepas-start-bekerja.html

    ReplyDelete
  33. lapa tgk entri ni ...
    asal lme xupdate..
    anything goes wrong ? err..

    ReplyDelete
  34. I baru mula diet atkins. .tahap sabar kena tggi

    ReplyDelete

NAK SEWA RUANGAN IKLAN??

Rm20 Sebulan...Sekian...