Jumaat, 20 Julai 2012

Atkins dan bulan puasa .

Assalamualaikum..

pertama sekali , korang jangan menggedik ye nak buat mukat terkejut :wah! dzul update! ajaib!" ..
dan macam biasa , sila baca dari bab 1 dulu..soalan yg berulang , tak akan dilayan kecuali jika anda perempuan bawah 25tahun..haha..


**********************************************


macam yang dah dijanjikan..aku nak update pasal diet atkins di bulan puasa..
sebelum melalut dengan lebih panjang , aku bagi sedikit peringatan ye..sikit je....maybe banyak..huhu
dalam ni aku cerita macam mana nak diet masa puasa cara Atkins.so , apa yang aku tulis , itulah yang boleh . ikut lah cenggitu . kalau korang nak modified bagi lain , itu terpulang kepada korang nak buat diet apa pun..cuma aku ingatkan , kalau diet tu , makan and makan..jangan gantikan makanan dgn benda bukan2...


ok..
konsep masa diet atkins di bulan puasa , aku suka guna ratio 2:1 .
membawa maksud ..
2 untuk sahur , 1 untuk berbuka.


contoh . 1 saiz hidangan atkins 
ayam 2-3 ketul air 5-6 gelas , sayur 1 mangkuk 
ayam tak kisah ayam apa , cuma..kalau ayam tu berkuah , jangan ambil sangat kuah dia..


ok..kalau waktu sahur kena makan dalam saiz hidangan 2 . maksudnya .. ayam korang akan jadi dalam 6 ketul , air dekat 10 gelas , dan sayur 2 amngkuk . kenapa? sebab korang perlukan tenaga yang banyak untuk aktiviti harian . air banyak tu jangan lupa!!!!  dan jangan juga lupa mutivitamin .

waktu berbuka pula ambil 1 saiz hidangan.kalau lebih sedikit tak jadi masalah punya . kalau dapat bersenam lagi cantik.


tips dia senang je ... JANGAN KANTOI!! kalau tak kantoi , korang konfirm berjaya!!! ni bukan macam exam dalam u kalau kantoi boleh try next sem weih..haha


apa2 soalan tanya je kat bawah ok??
info , kurma 1 biji 5g carbs .. terpulang kpd korang mcm mana nalk organize dia ok..


minta jasa baik korang untuk like page  Givephotovideo


dan add fb saya ( dzulfikri zulkifle )


SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN yg MULIA . SEMOGA BERTAMBAH PAHALA  dan KURANGLAH DOSA . insyaALLAH


.........

59 ulasan:

  1. wala, thanx zul.. mmg nak diet pun bln puasani..hehe




    alia

    BalasPadam
  2. sayur bley mkn kew??? bkn slalunye x ley ke...PELIK

    BalasPadam
  3. Dzul, saye dh 3 bln uat diet atkins yg awk ajar nie..turun 13kg!sy nk turun lg 5kg.tgh berusaha..thanks dzul.tanpa awk mungkin sampai skrg mungkin badan sy umpama gajah mngandung,dan tren yg sy naik akan terus senget. *terharu*

    Ok nak kongsi sikit.rupanya sweet corn yg jenama magic corn rendah carbs oo..only 0.5g per serving.dzul boleh la gtaw kwn2 lain ye.kenyang pn kenyang mkn jagung.

    Selamat maju jaya u olls..

    BalasPadam
  4. jeles kat org yg berjaya. hahaha

    BalasPadam
  5. pada yg islam...jgn gelojoh sgt nak berbuka tu..makan berpada2..then kalo bleh makan agar sekadar kenyang..nanti bleh buat terawih..nanti kalo makan mcm biawak...terbungkang je..sembahyang pun malas..dah la org sinonim gemuk tu pemalas..so kuat kan semangat nak kurus...sembayang tu juga satu senaman..dan mintak doa dgn Allah agar tetap kan iman dan kuat kan semangat utk kurus dan hidup sihat..Ingat!!!! nak kurus pun dgn izin ALLAH..takdek nye korang bleh CONFRIM kurus kalo follow diet ni
    .semua tu dgn kehendakNya..sama2 diet dan buat amal ibadat dlm bulan mulia ni..pastu kalo dah kurus jgn riak plak ok...semoga ALLAH lindungi kita semua...amin.. oh ye dgn izin ALLAH aku dah lost 12kg utk 1 month...alhamdulillah..sekarang still follow diet ni..cume bulan puase aku nye stail lain skit ngan zull...tapu konsep still sama...huhuhuhu..

    BalasPadam
  6. salam, ayam tu boleh tak kalau yg drummet tu? goreng je.. lg 1 kalau hotdog boleh x? nak tukar2 ngn ayam..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tlng balas ye..mcm biase berdasarkan atkins..drummet yg dlm pack tu? Skali ngan tepung? Boleh..tp kene buang tepung2 die tu..tp lebih elok kalo aym goreng kunyit je..x de campuran lain kan..untuk hot dog plak..kene pandai pilih...tengok label die brape carbs...

      Padam
  7. kalo yg pure green tea takde mslh kn nk minum tp yg perisa jasmine tuh carb ngan sugar nye 6g per 100ml. boleh minum tak yg tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kene pandai kira carbs.. kalu da minum benda tu... kene kurang carbs kat bnda lain la..
      macam membazir je.. stakat nk minum air... 6g carbs.. baik makan bnda yg mengeyangkan... takde masaalh pun nk minum.. cuma elakkan la.. nnti kang terlebih carbs.. tak mnjadi..salahkan atkins.. keh3..

      Padam
  8. Yeee..memang terbaik lah diet atkiens nih...saya dah berjaya kurangkan 11 kg dlm ms 2 bln lebih..nak kurangkan lagi 10 kg sebelum kawen..heee...tapi memang slalu kantoi bila makan..huhuhu

    BalasPadam
  9. salam..sy baru je stat diet ni...hope raye nnti dah kurus...wink2..siap fight ngn cousin nak tgk sape lg kurus...

    BalasPadam
  10. assalamualaikum..bepinau mate dik khatam blog ko ni..tp rasenyer dah fhm la pasal atkins ni.just nk tanya blh x campurkan air suam tu dgn perahan lemon or limau kasturi ke..sbb x lalu la dik nk telan air suam je memanjang :)

    BalasPadam
  11. As salaam. Dzul, possible x ketosis berlaku 2 hari? simptom2 dia mcm da menunjukkan tgh ketosis, rasa mcm dah tgh ketosis stage ni.

    So far dah 3 hari jaga makan and byk buat weight lifting je x larat nak cardio sgt bulan2 puasa. is it okey? workout mana lg bekesan ek? cardio vs muscle training. Tq

    BalasPadam
  12. salam.. sy nk tnye, kalo mkn sambal tp yg x letak gule bole x?? sbb sy slalu kalo mkn dh biase yg pedas2.. lg satu nk tnye, kalo sy mkn ckit xpe ke? sbb lately ni jd xlalu nk mkn.. lg pn sy keje kt ofis, x gne byk tenage.. bler tyme ptg nk exercise tu je gne tenage

    BalasPadam
  13. dugaan nya ber-atkin bln puasa..tp semangat kena kuat beb!!

    BalasPadam
  14. salam dzul,

    akak baru dpt tau pasal blog ni semalam...so, semalam akak br baca half entry blog dzul. tp akak dh dpt paham laa apa yg perlu buat..siap nk tampal Bab 1 tu kt dapur umah.

    cuma akak nk minta pendapat dzul jek ni berdasarkan saiz, nature kejer akak dll. akak mmg gila makan/kuat makan tp tak suka makan manis (mcm good news jek ek....mode perasan). skrg berat akak 90kg..target nak turun smp 60kg..tinggi akak 163cm jek. sudah beranak dua..dan dr azali mmg gemuk kecuali time anak dare itu pun 63kg. akak keje pejabat dr 7 pg - 6 ptg...tak byk gerak sbb hari2 hadap pc jek.

    soalan pertama :
    berapa lama yg dzul cadangkan utk akak wat induction??? cth : 2 minggu akak buat dpt la hasil sket...so, perlu ke akak tambah lg induction lg 2 minggu??

    soalan kedua :
    pandangan dzul, bila dan berat berapakah utk akak boleh pegi ke step 2 iaitu ongoing weight loss???

    btw, akak nak beli laa ebook tu....ada lg tak???

    anyway, thanks a lots dik...harap dpt jawapan segera sbb dah xcited nak kurus, cantik, menawan dan akak mmg deboom...muahahahahhaa....

    BalasPadam
    Balasan
    1. jawab bagi pihak dzul...
      boleh mula fasa dua bila dah sedia untuk merelakan berat turun dengan slow... kalu target akak 60.. maknanya dalam 65 tu bleh la masuk fasa 2....
      jadi induction agak lama la.. kene sabar... tapi akak bleh buat first target.. second target.. mybe lbih membantu... contoh akak target dalam 75 dulu.. jadi berat 80 tu dah bleh fasa 2.. pastu.. slow2 masuk fasa4...

      dah selesa.. bleh stat induction balik... ni bagi org sabar la... kalu tak sabar sangat nk kurus.. strek je induction.. huhu..

      Padam
  15. Salam Dzul,

    nk tnya, boleh x mkn bubur lambuk?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ni soklan cepu cemas ni...
      bubur lambuk kang berasssssssss!

      Padam
  16. Knapa sy sukar nak turun...2 mggu dpt 1 kg je :'(

    BalasPadam
    Balasan
    1. tgk saiz.. kalu saiz turun.. kire ok.. sbb atkins ni akan built muscle.. so jangan risau sangat.. berat doent matter.. yg pnting saiz!!!! untuk elakkan kecewa.. jgn kerap menimbang... dan tgk gak makanan tu kot2 ada terlebih carbs...

      Padam
  17. Saya pon baru buat diet ni...Seminggu buat dah trun 3-4kg. Harap2 dapat istiqamah menjaga nafsu makan.. bulan puasa ni sy xwat exercise lain except pg solat trawikh... target akhir tahun nanti nak smpai 68kg.. InsyaAllah.Amin. Selamat berjaya semua. Betul, orang islam patut diet demi kerana ALLAh. Supaya dpt elak dikuasai nafsu dan supaya senang beribadat,Baru Allah pun bantu skali...Selamat beratkins diet semua..=) jangan lupa selitkan pemakanan Rasululullah dlm atkins diet ni. sangat berjaya juga. contoh: jangan campur cuka dan buah, jgn cmpur mkanan dr air dengan yg darat> ikan dan daging or ayam. sayur tu takpe... jangan campur buah dan susu..

    BalasPadam
  18. As salaam dzul! try tgk brand ni seaweed brand taokaenoi ada jual kt guardian. carbs 3g per serving, byk gak kuantiti setiap serving tu. sedap balut ngn ayam and telur dadar dipotong comel2 buat sushi so xde bosan rasa die. ohsem.

    BalasPadam
  19. nak tanye..tak leh ke kalau tak makan time sahur? just minum air banyak je?

    BalasPadam
    Balasan
    1. air masak - og carbs.. kene makan bnda lain supaya kita ada carbs untuk melakukan aktibiti masa pose tu..
      dan dan dan.. penting jugak untuk bakar lemak... nnti metabolisma rendah.. lemak tak terbakar... kan kecewa...

      Padam
  20. adehh smela..berat cm maintain je wlupun da induction 8 hari :((

    BalasPadam
  21. Assalam dzul. sy cuba search kat ruangan kata kunci tapi tak dapat berkaitan diet ni untuk perempuan masa datang bulan (period). Memandangkan kami banyak kehilangan darah waktu ni tak apa ke mase period amalkan diet ni tp makan lebih banyak. macam makan telur smpai 2-3bijik sekali untuk breakfast, lunch, or dinner. for sure waktu ni mmg prmpuan kene minum banyak air. soalnya Temptation untuk makan tu sangat kuat waktu period ni. bimbang noo kalo 6-7kg yg dah hilang tu kembali pulang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. buleh join KDA kat fb yer.. mmg buat pun masa peyed tu.. tapi seeloknya jangan timbang.. sebab apa????
      sebab nanti kecewa... berat tak turun la.. berat naik la.. time peyed mmg akan jadi camtu... tapi atkins time peyed.. ok je.. teruskan ok! tapi kalu pregnent jangan le try.. dalam pantang pun same..

      Padam
    2. Tq... Sy buat mmg xjejas bnyk sgt berat. tp nk kate naik tu tak la....=)

      Padam
  22. salam dzul, kalau makan maggi boleh bagi efec ke dkat diet atkins ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. op kos la efek... mee dia tu banyak carbs..

      Padam
  23. salam. Bolehkan pengidap diabitis melitus (kencing manis) mengamalkan diet Atkins ni?

    BalasPadam
  24. Baru jumpa blog adik ni. Sungguh terujaasss

    http://aidaakira.blogspot.com/2012/08/terjah-blog-wwwtaknakgemukcom.html

    BalasPadam
  25. salam dzul, selain dari telur, adakah menu lain yg lebih interesting? sebab saya tgk setip menu atkins tu mesti atleast untuk 1 kali makan mesti ada telur..saya sudah muak dgn telur sehingga kan kalau org sebut telur pon, saya dah rasa nk muntah..saya jadi buntu nk mkan makann atkins ape yg interesting. so mcmmne? ada ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh pelbagaikan..aym boleh..daging boleh. Ikan....just tukar2 je la supaya x muak..pastu tmbh sayur atau makanan yg berkuah..sup aym ke..tom yam...so x de r asyik mkn telur je..

      Padam
  26. salam.,,nak tnye ckit bleh?kalau mcm sy duk kt university ..mcm mane nak mulakan diet mcm dzul ni?mcm susah jew....bkn bleh masak sendri pon...agak susah...bleh cadangkan cara x untuk sy?tq

    BalasPadam
  27. salam dzul.. nape skang ni dh x update blog??

    BalasPadam
  28. dzul... maaf ,. aq nk tanya ,. berapa jumlah karbohidrat dalam suhun... ??
    aq cari kat MR. Google x jumpa,.

    BalasPadam
  29. aku dah pening... mana satu yang aku kena baca dulu...?? orang baru nak belajar...

    BalasPadam
  30. salam dzul..

    lama x update blog ea..
    sorry nk ckp kwn2 i semangat nk baca blog u tapi dorang pening nk baca yg mana 1..apa kata buat penyusunan semula..just idea jgn marah yea :)

    BalasPadam
  31. Dzul dah makin kurus dah.. korg pon sure dah kururs... lama gak den jadi silent reader ni hehehe

    BalasPadam
  32. salam zul.
    sy nak tny sikit boleh. sy xsure ade org dah pernah tny soalan ni ke belum. hehe. emm. kalau dlm diet ni, blh x sy gunakan product 21st Century Chocolate Flavor Fat Burner sebagai salah satu menu sy dalam proses diet ni..?
    sy ade google psl carb dlm produck ni.. http://www.myfitnesspal.com/food/calories/21st-century-chocolate-flavor-fat-burner-34008648


    sekian time kasih :)
    -white_chemical-

    BalasPadam
  33. http://freakingchic.blogspot.com/2012/10/hai-hai-haii-premium-beautiful-is-here.html

    Minta Singgah Di Blog Ini~! Jika Berminat, Boley lah Hubungi nombor yang tertera di blog dan berikan nombor pin FAGANOTE03 kepada nya..

    BalasPadam
  34. kalau sayo timun batang tu bape ye karbo tuk 200gm?

    BalasPadam
  35. nk tanye soya kan die punye crbs die tinggi... tapi kan sy penah tgk ade satu minuman utk diet ni die blh turun kan berat 3 kg dlm masa seminggu tp bkn begantung dgn susu tu sahaja die punya rules pon same sebijik mcm die atkins ni... mmg same makanan yg blh diambil dan tak boleh diambil dan jumlah carbs yang diambil... cume dia kene minum soya ni sebagai supplement...

    BalasPadam
  36. Assalam. Produk ini juga mungkin boleh bantu anda untuk kurus dengan cepat....InsyaAllah dengan izin Allah :) --> jemput tengok2 sini --> http://alphalipidsusupower.blogspot.com

    BalasPadam
  37. Jangan la promot barang tipu kat sini

    BalasPadam
  38. assalamulaikum..nama saya DZUL HAQ.:)..saya bru je jumpa buku DIari KURUS kamu ni..saya dah amalkan 2minggu..alhamdullilah..bnyk perubahan...:)..sy tk lah overweight..berat saye 126..tiggi 170cm...tetapi sye punyai otot yang padat..dn juga isipadu tulang yang tinggi..alhamdullilah berat sye selama amalkan diet atkin ni ..jadi 120..saya harap..blog awk ni selalu update utk beri semangat pada saya utk teruskan diet ni..:)...insyaAllah..

    BalasPadam
  39. jom cuba produk yang melatih badan membakar lemak
    http://jomcepatkurus.blogspot.com

    BalasPadam
  40. Psyliium husks boleh amik tak ? Dia mcm fibre aa

    BalasPadam
  41. ubi kentang dan ubi keledek byk carbs ke x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tolong jawab ye..hee..dalam atkins diet kan mmng da tulis elakkan segala ubi..x kire ubi kentang ke or lain2..mmng carbs die tinggi..kalo nk kurus elakkan la ye..jawab berdasarkan blog atkins yg sy bce...

      Padam
  42. lamanya xupdate blog..update pleaseee

    jemput tengok2 blog saya k..i'm new!
    follow me k

    sarastorage.blogspot.com

    BalasPadam
  43. Sebelum jumpe diet atkins ni sy diet jugak..selama setahun bru dpt kurangkn 10kg..sy x de lah berat mane pun..dulu berat sy 70 kg n skang 60 kg n tinggi sy 163cm..tetibe ade kwn suggest bicikut diet..bdn sy mmng da ok tp saje nk try this atkins diet..nk tengok brape kg leh turun dlm mase 2 minggu..hee....tp bru 4 hari mule terase bdn turun..tp x nk timbang lagi..tkt kecewa..heee

    BalasPadam
  44. alamak..lamanya x update blog?ada benda nak tya ni...hrp kalau tuan blog x pat jwb yg lain pun blg laa..:>..sa baru nak cuba diet ni..nak tya..brapa lama saya x blh amik cabo??n kalu once saya dah start amik cabo balik tak mendadak naik ke my weight since our body dah kebuloq cabo??please any experienced peeps answer my ques...><..thx:)

    BalasPadam

Follow by Email