Monday, June 4, 2012

Dengar ni kawan2! jangan kurang makan!!

Assalamualaikum.. dan hai!

macam biasa , sebelum korang baca dengan lebih lanjut dan mula mengomen , sila khatam dahulu daripada Bab 1 . Ini untuk mengelakkan soalan pelik dan berulang . Sila jangan tanya soalan seperti "dzul , bila malaysia nak masuk fifa world cup" 

diskaun 20% untuk OTOT untuk masa ini! :D
KLIK

********************************************

JANGAN MAKAN SEDIKIT


*ini memang aku nak tekankan sangat . Korang ni pelik la . suruh makan , taknak pulak , hantar pergi uganda kang baru tahu . 


*bila kita kurang makan , metabolisme akan rendah . bila metabolisme rendah , apa jadi? paras air laut naik? takkk ... berat kita akan turun dengan lebih perlahan .


*bila kita kurang makan , kita terdedah dengan kekurangan nutrisi . tak mustahil kita akan mendapat perkara yang tidak elok . perkara yang tidak elok tak bermaksud berjumpa hantu pocong yg meminta supaya dilonggarkan sedikit ikatan di kepala sebab panas .


*maksud aku perkara yg tak elok tu macam ni . Ada 1 kes , dia makan 0 karbohidrat . Hasilnya? hampir pengsan semasa melakukan senaman . kalau orang dah suruh makan 20g carbs tu , jgn la skip atau kurang makan . Babab kang !


*berapa kali dah pesan jangan skip makan?  ni nak pesan lagi . Jangan skip makan . eh , lagi sekali la , jangan skip makan!! paling minima adalah seperti biasa , 3 kali sehari . jangan ingat kalau skip satu waktu lagi cepat kurus , nanti metabolisme jadi rendah . nak elakkan mode lapar . nanti apa? nanti metabolisme jadi rendah (jerit kuat2 dalam office tu ok?)


*tolong ye , sekali lagi dingatkan , jangan amalkan Carbs sifar . Kalau korang amalkan jugak , taknak update blog dah .....


*lagi 1 kalau kita skip makan sebagai contoh.. nanti kita tahan lapar ,takut nanti sekali kita kantoi , kita tak dapat diet balik dahhhh...

*********************************************

jangan lupa yang untuk join otot kalau korang nak lebih mudah dalam diet , tak perlu baca panjang , dzul yang terangkan face to face..heheh . KLIK sini

Tambahan lagi , Give photography ada buat promosi untuk video kahwin . KLIK SINI

sekian , dzul melaporkan dari batang kali di tempat yang sunyi pukul 5pagi . haha .

35 comments:

  1. en. dzul

    saya mmg tak kuat semangat nak diet..selalu kantoi...jd bermula bulan mei saya buat puasa ganti plus puasa sunat and puasa rejab (kecuali sabtu ahad)...dgn berpuasa ajer saya boleh kontrol makan...time berbuka saya makan nasi sikit and plus lauk pauk cam biasa...sahur just minum susu shj...and now adalah turun about 4-5kg....pada dzul untuk jangkamasa panjang berkesan tak cara nih...metabolisme akan jd rendah jugak ke??...but believe me bila kita niat puasa mmg tak ada rasa lapar...tp bila niat nk diet..mak aii..terseksa menahan lapar..!!!..habih camno???

    ~hani~

    ReplyDelete
  2. salam. aku silent reader yg bajet maco tp gemuk. baru jumpa blog ni bln lepas n bru wat induction atkins 2 minggu.

    ada sesuatu yg mengejutkan telah berlaku dalam 2 minggu ni di mana berat aku daripada 87kg dah turun jadi 73kg! bermakna penurunan berat badan sangat dasyat. 14kg dlm masa 2 minggu beb.

    tapi aku risau pulak. sebab berat turun mendadak sgt sampaikan family aku pun pelik. so nak tanya pada sesape yg berpengalaman or lg bgus if en.dzul n the geng tlg jawab. nape eh berat turun mendadak ni? aku cam takut plak kalo ade pape efek.

    menu aku selalunya:

    bfast : air suam segelas
    salad + cebisan ayam and mayo.
    telur rebus/halfboiled/ telur dadar sebijik

    lunch : air suam segelas
    ikan/ayam/udang goreng/steam/bakar 1 portion
    sayur campur ( sayur hijau)

    dinner : air suam 2 gelas
    tomyam/ sup ayam/sup sayur hijau
    telur goreng sebijik/ikan kukus

    overall air masak 4liter

    dlm tempoh induction ni aku 2 kali makan plain yogurt dengan 1/2keping beef burger ramly.

    takleh tinggal tempe n tauhu.

    just amek supplement vit.C dgn omega3 je.

    exercise everyday 30mins each session.2kali pg n ptg
    (cardio dance and weight lifting )

    ikutkan cara aku x strict tp ade sesape leh bantu x?

    ke lepas turun mndadak ni tbe2 smpai plateau dah plak??? ishhh

    tu je..tengkiu

    ReplyDelete
  3. assalam, dik dzul, akk ni bru nk start atkins ni,, nak tanye, prosess nk blajar pasal diet atkins ni cmne ye? kene add dik kat fb or kene telefon,, cane yek?

    ReplyDelete
  4. slm . abg dzul yg hensem lg baik orgnya,
    saya ni masih sekolah, f5 . mcm susah sikit nk wat diet atkins ni sbb kena bawak bekal gi sekolah . nak beli kat kantin, mane ada jual bnda lain . ayam goreng, nasi lemak dll. yang ada hanya ayam goreng . kalau setiap hari makan ayam goreng, muak . so, abg dzul ada ape2 suggestion makanan yg simple n cepat nk wat utk dibuat bekal ke sekolah? :) itu jer, bbye~

    ReplyDelete
  5. Anonymous
    nanti sy update mcm mana diet atkins masa puasa eh?

    intan safira
    berat ni manipulasi , tiap2 masadia boleh ubah..tak makan langsung pun berat turun , maybe tyme tu pun awk baru habis senaman atau sebagainya .. biasanya berat turun mendadak pada peringkat awal boleh berpunca juga daripada water loss..air mmg banyak hilang semasa diet..so , jgn kurang air langsung..

    so far , ikut menu tu dah ok dah..teruskan eh...kalau kantoi sikit tu takda masalah kalau kita rajin exercise...

    ReplyDelete
  6. Anonymous...
    akk boleh baca blog sampai habis , atau nak senang , join OTOT... klik sini..
    http://www.taknakgemuk.com/p/one-to-one-tutor.html


    Anonymous
    dulu sy pn sekolah jugak , so , ade la knowledge sikit camne nk diet bile skolah ni..pagi sah2 telur and sosej yg senang..kat skolah , waktu rehat mmg susah nk cari makan..dulu sy minum air je..tapi lepas balik , mkn ayam , paling kurang 3-4 ketul... masa form 6 plak , waktu rehat , sy beli je telur goreng dlm 2 biji kat kantin.. duli apa org cakap , yg gemuk nanti kita , bukan dorang..huhu\
    kalau muak ngn ayam goreng , cuba masak ayam tu cara lain plak..bakar ke , sup ke , tomyam ke , buat slice kecik2 ke baru goreng..letak rempah2...

    ReplyDelete
  7. ayam goreng yang salut bijan tu boleh ke mkn?

    ReplyDelete
  8. ada orang cakap makan telur 4 kali je seminggu,betul ke????
    kalau breakfast,makan telur banyak sikit boleh tak?? sebab dekat sekolah susah nak makan....tapi habis la 1.5 liter air dekat sekolah hehehe...boleh ke macam tu??? tolong bagi jawapan sikit

    ReplyDelete
  9. assalam dzul,
    k.nur excited nk start diet atkins.dgn gigihnya k.nur khatam post2 dzul.k.nur da request tuk join group "buang lemak dengan atkins"..hopefully akan diapprove.smoga k.nur & yg seangkatan trus istqamah..insyaAllah..g satu..kna isi 'taknakgemuk's diet group' form x?tQ

    ReplyDelete
  10. saya baca dkt komen2 lama, dzul ckp ayam kfc seketul carbs nye 10g kn. kalo mkn tp kulit2 tu sume buang boleh tak. ade tak kot2 kandungan carbs nye b'krg ke.

    ReplyDelete
  11. koko krunch ok ke tak ye. kalo mkn kosong je, tak taruk susu ke hape. juz nk buat kudapan/snek ptg2. boleh tak gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sye coco tu ade sdikit campuran brsrta tpung rsnye baik awk mkn srdin atau sbgainye krne itu lbih krng carbohydrate mklumat ini sye dpt dri bku dzul sndiri

      Delete
  12. soalan pasal ayam kfc tu sila abaikan ye. sy dh dpt jwpn. masa tny tu blm abis lg bc blog ni. hee.

    ReplyDelete
  13. terjumpa info ni, juga pasal diet… sharing is caring :) - Diet Tapi Tetap Gemuk Kerana Rendah BMR

    ReplyDelete
  14. salam gan ...
    menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
    di tunggu kunjungan balik.nya gan !

    ReplyDelete
  15. kat mana nak cari psyllium husk tu.

    ReplyDelete
  16. Salam... Dik, menu breakfirst selain telur apa yek.. Akak takleh telan la telur..

    ReplyDelete
  17. waktu paling ideal untuk timbang berat. bangun tidur waktu pagi? sebelum tidur malam? lepas makan?

    ReplyDelete
  18. Salam.sy da slmt khatamkn website ni.curi2 bc time anak tdo.hehehe.sy da start wat diet ni sejak 15hb.yg jd semangat bil br sehari trn kg yg agak best.14hb mlm,timbang 70.4 then pg 16hb da jd 68.4kg.besh2.skrg still continue
    berat start naik mendadak pas deliver bby.da mcm di pam2.salah satu sbb nye sbb time pantang,xpantang pun.bengkung pun xbuat.so hasilnyer bdn sgt la xmenarik.tinggi 163cm, berat 70kg.dasyat giler.
    Dl time bujang berat baru 45kg.punyer la berat badan ni. Family,sedara n kwn2 opis asyik la mengata.sedey giler.then motivate diri utk diet.mkn control n 3x seminggu mesti g gym kt off waktu rehat.tp berat maintain je.kene perli lg.
    La ni,dok cube diet atkin plak.hubby je yg support walaupun kkdg die kesian tgk sy sbb bile nk makan byk sgt pantang nyer.tapi nyer sy xle nk exercise sbb ligament baru koyak.sbb jatuh tangga 31mei lepas.so bile buat diet atkin ni,hanya mampu kontrol makan je.
    Kawan2 doakan sy berjaya dlm diet ni erk.da sanggup nk dgr org mengata psl kegemukan sy ni (org yg mengata tu pun bukan kurus pun.huhuhu).da nk almost seminggu amalkan diet ni.belum timbang yg terkini.last 17hb da jd 68.1kg.pembakar semangat ni.nk trnkan sehingga 50kg
    -ibu fieza-

    ReplyDelete
  19. Dzul, cik mama kununnya nak beli Premium biautiful, tuk kurus tau, alaa yg regenya 2.3k tu. tp terjumpa blog dzul ni, syukur sgt, skg cik mama dah mula tuk diet ni, hampir dah habislaa baca blog ni, cuma skg ni ada soalan nak tanya :

    1. boleh tak nak buat kudap2, ikan bilis goreng.?
    2. Bila dah smpai berat yg di idamkan, kita kna still on diet ni laa yer, atau leh longgarkan sikit.?
    3. cer comment menu cik mama ni;
    Sarapan :
    Telur hancur 2 bijik,
    Sosej Ramlee 1 btg,(Rebus)
    Bebola Ketam 1 biji. (Rebus)
    Aie suam 2gelas.

    Lunch :
    Salad + Sosej rebus 1 btg + Bebola Ketam rebus 2 ketul + mayonnaise + black paper.
    Air kosong 2.5l

    Dinner :
    2 ketul ayam masak kurma tnpa santan, + sup syur campur. Air kosong

    ** da terbaca klu ambik fish ball or sewaktu dgnnya, tak leh yerr,cik mama dah check kat lebel dia, klu ambil 2biji = 1.6c. ermm cam tu.??

    ReplyDelete
  20. salam.. adik dzul.. law kte x buat lagsung senaman still lagi berat akn turun ke?

    ReplyDelete
  21. slm dikzul..cne e nk diet time camping kt hutan??..sminggu lak tu..mkn mmg org supply..actually mmg ase lemah sgt bdn even da amek supplement..tgh buntu pk sal truskn diet nie time camping nt..huu..kalo bleh xnk suka2 aty broken diet..

    ReplyDelete
  22. Salam...adik nak tnye...saye da amalkan diet nie da sebulan da....alhmdulillah trun dlm 5kg gitu...huhu tp kan dua2belah tngan rase lengguh je...kesan smpingan ke eh?huhu

    ReplyDelete
  23. bro apasal kawan msg tak berbalas pun. mcm mana nak OTOT

    ReplyDelete
  24. tumpang tanya dzul kenapa bila say wat atkins ni dah masuk 2 week.. dah turun dalam 8kg.. tapikan kenapa buang air besar saya cair , macam cirit tapi tak sakit perut

    ReplyDelete
  25. salam...kalo minum air 10 gelas sehari ...kiranye da ok la kn?

    ReplyDelete
  26. dzul
    ada cadangan tak

    tak aku dah 2 weeks wat diet ni
    masalah nya aku ni tak boleh lapar sikit
    dengan kata lain... ada gastrik
    macam mana prg macam aku cara sesuai nak wat atkins diet
    ni

    sampai kram la perut ni....
    buat pengetahauan ko aku wat diet ni makan 3 kali sehari ..
    macam budak2 lain wat juger

    ReplyDelete
  27. dzul

    nak tanya brapa jumlah carb dalam sebiji gula-gula. Sbb pagi td dh tertelan gula2 torrone masa meeting sbb takut mulot berbau.

    ReplyDelete
  28. Salam zul.... Sy baru mula dgn diet ni. Masalah nya kenapa terlalu kerap buang air kecil... Tak sampai 10Minit mesti ke tandas.. kalau nk kira sampai 20 kali la kot... Apakah ianya normal dgn diet ni.. Takut ada masaalah lain pulak... Lagi satu sy susah kalu nk minum air kosong je terpaksa tambahkN perahan lemon atau pun limaukasturi sikit... Boleh ka mcm tu.. Lemon/limau byk ka carb... Tq

    ReplyDelete
  29. tuler jangan kurang makan yerk... tapi jangan berlebihan.. semua ada caranya kan dzul...
    entri terkini akak :- puasa semakin menghampiri

    ReplyDelete
  30. nak kuruskan badan dan muka?sila layari


    http://fellinainchlosss.blogspot.com/

    ReplyDelete
  31. salam zul nk tanye bleh k amal diet sambil mkn rumpai laut?? dan stu ag bleh x lu kte mnum air sunquik?

    ReplyDelete
  32. salam,..saya baru nak start diet dan saya asyik mkn bnyk,lps t saya munthkn balik makanan saya,sekarang saya masih mkn banyak lg,tp,alhamdulillah,bulimia t dah xder..cumer,makin lme berat saya mkin nak bertmbh..harp boleh bantu saya..sekian

    ReplyDelete
  33. Salam dzul. Sy bru diet atkins ni lebih kurg 5ari. trun 4kg. Sy nk tny..mmg normal ke berak cair tp xsakit perut..tetibe je. Smpai merunsingkn..klau kite berada diluar. mcmna knnn...

    ReplyDelete

NAK SEWA RUANGAN IKLAN??

Rm20 Sebulan...Sekian...