Tuesday, May 15, 2012

Senaman??!!!

Assalamualaikum..
haipp..jgn buat muka terkejut dzul update blog ok? mulai sekarang nak berubah , nak jawab semua komen dgn cepat dan rajin update blog untuk mengelakkan rindu korang semakin membuak buak...


ok , macam biasa , baca dulu daripada bab 1 dan khatamkan semua isi kandungan blog sebelum korang keluarkan apa2 soalan.ini untuk mengelakkan sebarang soalan pelik seperti kenapa motor tak ada tayar spare..

www.taknakgemuk.com juga dalam usaha untuk refurbish(aku sendiri pn takpaham maksud dia) balik blog ni , mana2 perkataan yang terlampau singkat yang menyukarkan pembaca yang lebih berusia untuk faham ,akan diubah semula... seriously aku rasa aku ni sangat prihatin..haha..

ok,good news! discount 20% untuk OTOT sepanjang mei ini..klik SINI untuk mendapatkan maklumatnya,,,
Rugi kalau tak join OTOT ni , macam2 dapat...heheh


Penjualan ebook masih berjalan seperti biasa..KLIK SINI

Saya aktif di FB sekarang..ini akaun facebook sy.. lagi aktif drpd bersukan..

*************************************************************

Ok , cerita sikit pasal exercise..

Dr. Atkins ada kata , (dalam omputih la , bila masa Dr. Atkins jadi melayu kan )
"exercise is non negotiable" ... kenyataan ni tak membawa maksud yg exercise ni macam business online , boleh nego2..huhu...

Maksud dia , exercise ni mesti ada.
Ada yang bila buat diet , langsung taknak exercise... apa kau fikir buka peti ais ambil makanan tu kira exercise ke?

Yang menjadi persoalan sekarang ni , ramai tanya , perlu ke buat exercise macam bodybuilder? Macam mana pulak kalau makcik ni dah berusia dan tak larat nak exercise?

Bila cakap mesti exercise , tak bermakna kena exercise gila2...jangan jadi taksub sangat... kecuali la kalau berkemampuan... Korang boleh buat weight training , cardio , interval , masing2 ada kelebihan tersendiri...tapi kalau dah berat 120kg ke atas , nak jalan pun sakit lutut , yg kau pergi buat full squat tu apesal , nanti injured , last2 tak boleh bersenam langsung..ape cite???

ikut kemampuan , asalkan ada senaman.. jangan ambil risiko kalau tak mampu.. kalau agak2 angkat gula 2kg pun dah boleh patah tangan , gatal weight training dgn 10kg nape?

apa yang aku cuba maksudkan sekarang ni , kalau kita dapat injury , lagi hampeh tak dapat exercise...dannnn...berdasarkan observation sy , orang2 yang terus buat senaman gila2 , hanya akan kekal bersenam buat sementara waktu je..sebab nanti dorang akan boring..ha , ini penting , buat exercise yang korang enjoy .. katakanlah suka joging , joginglah..nanti bila badan dah boleh gerak banyak , dah rasa ringan , buat weight training..  jujur aku cakap , masa berat aku 150kg , mana mampu aku buat weight training? just boleh jalan2 kat taman je tengok gadis2 yang bukannya boleh dapat pun..haha...

Taknak exercise? ok.. bayangkan sekarang ni korang dalam KETOSIS...dah ready ni nak bakar lemak.. tapi korang buat bodoh je , tak gerak... mcm mana loemak tu nak hilang kalau lemak tu tak digunakan WALAUPUN masa tu korang tengah ketosis...

banyak lagi aku boleh meraban , tapi aku undur diri dulu lah , nanti korang bosan dengar panjang sangat..(bukan korang dengar pun , korang baca..kannn..)





***************************************************

Plusssss.. ada promosi untuk OTOT melalui telefon.. KLIK

dannn.. sila support business baru dzulfikri iaitu fotografi . Give Photography


apa2 soalan tanya di bahagian komen and aku akn jawab dalam next post. soalan berulang dan soalan "dzul , berapa hari dalam seminggu?" tidak dijawab .. huhu .. =)

sekian , dzul

11 comments:

  1. nak tnye ni...:-)

    doktor suruh diet sebab dah ada darah tinggi & hampir2 ke kencing manis.. juga ada kalestrol tinggi..

    diet ni sesuai ke untuk golongan ada penyakit macam kat atas tu?
    tengok bnyk menu telur2 ...seram aku takut makin tinggi kolestrol

    tq yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi bagus anda perlu buat rawatan nie.. jap ye saya bg link.. www.cosmicnature.com sebarang pertanyan , emai. lah saya.. ibu dan bapa saya pergi terapi tu darah tinggi mreka turun dengan mendadak... bru pergi 3 kali je .. dan ia sesuai tuk kuruskn bdan..

      Delete
  2. salam..nk tnye sket...tolong jawab ye!

    i) i da turun 11kg dalam masa 3 bulan..lepas tu penurunan sangat slow..kdg2 sampai takde penurunan pun..kenape ye? boleh tak kalau nak reinduction balik sebab i ade 10kg lagi nak kena buang? atau..i just kena exercise je?

    ii) bile dah turun 11kg ni...lengan i jadi macam lembik2..kena buat weight training ke? atau ade care lain? skipping boleh tak? i ni mmg jenis malas nak exercise..tapi dalam seminggu tu adelah jugak i pergi cycling...

    iii)kalau i wat reinduction kan...agak2 berapa lama akan ambik masa untuk i turun lagi 10kg?

    dzul..please jawab soalan2 i ye..confuse sangat...taktau nak tanya pada siape..terima kasih ye..

    ReplyDelete
  3. Anonymous...tu yg orang kita selalu salah faham..bila telur je dorang fikir kolestrol tinggi..tapi dorang makan nasi lemak , roti canai , mcD , takpe plak? hihih..
    ambil medical checkup sebelum dan selepas diet..tgk la nanti..atkiners yg buat medical checkup akan mendapati yg HDL mereka meningkat dan LDL mereka menurun.. :)

    ReplyDelete
  4. Chacha
    first,baca bab size does matter eh..:D
    induction stop bila kita dah hampir 5kg daripada berat ideal..kalau tinggal lagi 10kg , maknanya kena buat induction lagi la tuh..:D
    yup , kena buat weight training... kan dah kurus..tak susah kannn?? :D

    ReplyDelete
  5. salam nk mnta jwpn...

    ..sya jnis yg x tid mlm..bolhkh sya tido siang,slepas sejam sya mkan sya trus tido..bolehkh mcm tuu

    ReplyDelete
  6. Dzul... tq sbb cepat sungguh kamu reply soklan..
    sebelum ni mmg ada dh check up. jumpa balik lagi 2-3 bln ni.
    ni nak try..tengok penurunan kolestrol.
    lg nk tnye....
    boleh ke time sarapan tu ..
    contoh kite buat omelet 2 biji telur. pastu kite makan masa kul 9pg separuh...pastu lapar lagi kite makan plak kul 11pg lagi separuh tu..ok ker?
    aku ada berkilo2 nak kasi buang...
    air dah 4 gelas dah sblm sarapan 1st tu?

    ReplyDelete
  7. * air dah 4 gelas dah aku minum sblm sarapan 1st tu.. ok ker?
    dalam selang sarapan kali ke2. aku minum lagi ..ok ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok aje slagi tak minum selepas makan.... nanti boncit..

      Delete
  8. dik..akak bab exercise jujurnya mmg malas..tapi kerja akak mmg memerlukan akak byk berjalan..dlam 7 jam kerja,..lebih kurang 5 jam berjalan saja ke sana kemari..boleh ke klu itu dikira exercise hehe

    ReplyDelete
  9. Sorry, Up entry lama. Nak tanya, saya baru start bersenam kat gym. Buat cardio macam skywalker dengan cycling and weight training. Lutut saya sakit, kenapa ye? Bahagian badan saya yang lain tak sakit. Umur saya baru je 30 tahun berat 90kg. Normal ke camni?

    ReplyDelete

NAK SEWA RUANGAN IKLAN??

Rm20 Sebulan...Sekian...