Khamis, 9 Julai 2015

kau punya diet macam mana bila puasa?

Assalamualaikum....

Macam biasa, untuk pembaca baru , baca dahulu dari bab 1 ok? Baru senang nak faham pasal diet atkins ni..,membaca amalan mulia...tambah2 lagi kalau dzul yg tulis...heh

So, macam mana diet untuk ramadhan kali ni? Aku harap baju yang korang tempah sebelum puasa tu dah longgar gila and silalah beli baju baru....
Dah lebih 20 hari iita puasa , kalau betul2 diet, confirm dah ada hasil!

Tak boleh nak nafikan, memang susah nak diet masa puasa, tambah2 lagi kalau bazar dekat dengan rumah.haha .
Roti jala , kebab , kuih pelita, semuanyalah , mmg favourite aku masa puasa ni... Tapi kalau kau,kau,kau, nak nampak hensem sikit masa raya, bawak2 lah sabar,,.

Diet betul2 and bagi reward sikit untuk usaha kau tu. First raya nanti bolehlah makan apa kau suka , tapi first raya jelah... The next next next day, bertenang sikit masa makan tu..kesian effort kau masa puasa kau leburkan mcm tu je...
Kau suka lepas sebulan raya kau takda beza dgn maskot digi? Tinggal nak cat kuning je , terus serupa!

Bagi aku , masa raya , cukup lah "sekadar merasa" . jangan dibalun sangat kuih tart , nanti kau jadi bulat!! Raya ni lah kau nak ajar diri kau bersederhana bila makan , jangan sampai bukak cangkuk seluar ok? Kembung sgt maknanya tu.

Sahur kejap lagi jangan lupa makan ayam ok, bukan nasi ayam!!!

Iklan sikit ye.. Sekarang ni aku tengah mengumpulkan dana untuk aku bayar yuran pengajian aku yg berbaki lagi 1 tahun , kalaau ada followers yang sudi buat donation , bolehlah hubungi aku di whatsapp 0163241493.. Nanti aku hadiahkan ebook dan softcopy buku aku ye... Segala sumbangan dan jasa baik tuan sy dahulukan dengan ucapan terima kasih dan background lagu sonata musim salju oleh hazami..

Rabu, 1 Julai 2015

Yang merindu diet di bulan Ramadhan

Assalamualaikum
Salam Ramadhan

Hai ,  Lama betul kita tak jumpa ...

First thing first , aku dah lama teringin nak cakap balik benda ni...
"Untuk sesiapa yg belum pernah tengok blog ni, sila baca dari bab 1!"
Haha, lepas jugak rindu aku nak luahkan kata2 mutiara ni....

Aku rasa sangat sangat sangat bangga atkins yg dahulunya tak ramai orang tahu sekarang ni dah jadi something yang kita boleh categorikan sebagai phenomena. Dulu dulu kan , kalau nak makan dekat kedai , and aku ambil lauk je , aduh , segan ya amat,rasa macam nak makan bawah meja bagi orang tak nampak . Sekarang ni, mana2 pun kau boleh nampak org makan lauk je and mcm biasa lah , mesti geng2 comel kita jugak kan...

Oh well , i miss you guys so much.. Every single one of you followers taknakgemuk. Thank you so much sepanjang beberapa tahun ni korang jadikan taknakgemuk sebagai rujukan korang..

Ok , jom kita cakap pasal diet di bulan Ramadhan . Pernah aku tulis sebelum ni , tapi saja nak ingatkan korang lagi ... Mana tahu memory korang dah low .. Heh
Dalam bulan puasa macam mana aku diet dulu?
Simple , ratio sahur dan berbuka 2:1..

Maksudnya? Untuk sahur kita ambil dua hidangan atkins , dan waktu berbuka kita ambil 1 hidangan atkins. Aku bagi contoh menu ok.
Katakanlah menu kita 1 ekor ikan dan 1 ekor ayam .
Kalau untuk sahur , kita mesti ambil double . So jadi dua ketul ikan and dua ketul ayam . Jumlah ni boleh dikatakan banyak jugak . Cukup untik beri kita tenaga untuk sepanjang hari sampai lah tiba waktu berbuka nanti. Kalau korang makan sikit , and tengah hari korang beli ayam dalam plastik hitam , ingat2lah tuhan .
2 sajian semasa sahur boleh bantu untuk boost metabolisma kita ..

Semasa berbuka , makan sajian atkins seperti biasa.

Semasa bulan puasa ni , 1 benda korang kena ingat . Air air air. Jangan dehydratekan body tu... Air ni sangat penting dalam menurunkan berat badan... Kalaau air tak cukup , nanti kau jadi tak bermaya ! Badan kau pun takkan burn fat! Sila takut dengan amaran dzul


Remember , dietlah apa jenis diet kau nak buat pun , kalau kau kuat , inshaAllah kau mesti kurus
Aku janjikan lepas ni lebih banyak post dari aku.. Aku akan beri komitmen! Hahahahahaha (gelak kuat)

Iklan sikit ye.. Sekarang ni aku tengah mengumpulkan dana untuk aku bayar yuran pengajian aku yg berbaki lagi 1 tahun , kalaau ada followers yang sudi buat donation , bolehlah hubungi aku di whatsapp 0163241493.. Nanti aku hadiahkan ebook dan softcopy buku aku ye... Segala sumbangan dan jasa baik tuan sy dahulukan dengan ucapan terima kasih dan background lagu sonata musim salju oleh hazami..


Yang merinduimu ,
Dzul

Jumaat, 27 September 2013

"diary , important or not?"

kita buat intro macam biasa dulu , sebelum tanya sebarang soalan , pertanyaan , question , tanda tanya , sila baca daripada bab 1 dahulu... kenapa? untuk mengelakkan daripada aku kena jawab soalan yg berulang ulang... kalau sekali dua takpa , kalau masuk 3 kali , dzul boleh jadi binatang buas ,semua dia nak makan..

Untuk membeli ebook , sila klik link INI

************************************************

Our topic today ladies and gentlemen , "food diary"

kita pernah buncang pasal ni sebelum ni , and aku ada bagi sample food diary kat korang sebelum ni..dah macam eksperimen kemain lagi ada sample bagai...

Food diary ni 1 diari yg mana kita catatkan segala yg kita makan , minum , exercise , dan apa2 notes pasal diet kita tuliskan dalam file office atau pun buku...

ramai yg persoalkan , penting ke?
aku taw , tak ramai yg buat...sebab..MALAS..LECEH,.MENYUSAHKAN..BUAT SEHARI DUA je...


memang jarang kita nak buat bendai ni , yelah  , kita dah sibuk , dgn kerja , belajar...tapi benda ni penting tau...penting sgt... lagi penting drpd printing..macam takda kena mengena kan?

WHY!

1.track back..
Pernah tak rasa ada 1 minggu tu kita dapat rasa yg diet kita bagi effect yg sangat ok..ada 1 minggu rasa lain pulak..tetiba badan jadi lemah , tak larat , dan lain2...
ni yg penting , kita boleh periksa balik diary kita..tgk ada tak silap makan..manataw tertelan tikus... amboi , buruk sangat pulak...
tambahan , kita boleh tgk berapa banyak dah kita bersenam..kita periksa , perlu ke ditambah lagi senaman tu supaya berat lebih cepat turun..kita tgk dalam diari , hari apa yg kita tak bersenam , supaya minggu seterusnya , kita boleh ubah dan bersenam!!!

2.Motivation
tiap kali kita rasa nak gagal , bukak2 lah diari tu..cuba tgk balik...aku dah berjaya berminggu minggu , takkan sebab aku teringin nak makan nasi putih dgn ikan kembung masak 3 rasa , kita nak kantoi? (tak merujuk diri sendiri.haha)
kita tgk diari , mesti kita kagum dgn diri kita sebab kita dah bertahan lama...bukan senang tau nak lepas seminggu..bila kita dah lepas diet lebih seminggu , mesti kita lagi motivated nak teruskan diet kita tau x!

3.Pastikan tidak lari
Selalu jadi , hari ni , kita makan 20g carbs , tetiba esok , dah sampai 30g..dah cenggitu , camna berat nak turun bang , kak... kena la strict..tegas dgn diri kita...waktu ni la food diary tu berguna  , bukan sekadar hiasan atau perfume kereta...tgk diari semalam , berapa g carbs , esoknya , kena pastikan sama atau lebih kurang..yg penting , kita tak lari drpd 20g carbs....


Sila tinggalkan soalan , sy jawab untuk next post!

*****************************************************

 Do not forget to check out my Facebook , click HERE

Sebarang soalan sila letak di bahagian comment..

Dzul out! Assalamualaikum..

Khamis, 26 September 2013

I'm back!

Assalamualaikum...

kita buat intro macam biasa dulu , sebelum tanya sebarang soalan , pertanyaan , question , tanda tanya , sila baca daripada bab 1 dahulu... kenapa? untuk mengelakkan daripada aku kena jawab soalan yg berulang ulang... kalau sekali dua takpa , kalau masuk 3 kali , dzul boleh jadi ironman..semua dia nak tembak...

Untuk membeli ebook , sila klik link INI

*******************************************

hmmm , well , selamat kembali kpd aku , korang , dan semua... nampaknya dah lama aku tinggalkan blog ni..aku taknak guna ayat mainstream "blog i dah bersawang la" . Tapi aku akan cakap , aku dah dewasa , aku sangat sibuk menguruskan kehidupan , takda masa nak blogging..*nada serius..

Tapi bila aku fikir2 balik , kenapa perlu berhenti kan? sama macam diet la..kalau berhenti , gemuk la jawabnya..kalau aku berhenti blogging , makin ramai la yg makin gemuk!

********************************************

Apa yg kita nak bincangkan pada hari ini? *macam lecturer

DIET

macam yg korang tahu , aku mengamalkan atkins...thousands of people yg dah berjaya turunkan berat badan menggunakan Atkins... It works! Diet nya mmg menjadi , testimonial bersepah2 , lagi sepah daripada bilik aku!

TAPI

Kenapa masih ada yg tak berjaya? kenapa masih ramai yg terpaksa beli seluar saiz besar di bundle? berapa ramai budak2 sekolah yg terpaksa berlakon sakit perut bagi tak payah merentas desa? semua tu puncanya satu je , GEMUK!

kalau dah tahu gemuk , kenapa tak diet ? "dah cuba bro , tapi gagal , paling lama tahan dua tiga hari"
yup..itu masalah utama kita , asyik kantoi ... mmg tak dapat nak nafikan , itu masalah utama aku juga... mengatasi masalah kewangan aku ... haha...

STAY on TRACK! itu sangat penting .. buatlah apa jenis diet pun , kalau kau mampu bertahan untuk jangka masa panjang , konfirm menjadi punya.. kalau tak mampu nak tahan , mmg kelangit le....
kalau dapat bertahan seminggu pun , tapi lepas tu kantoi sebulan , badan tak kurus bang , lagi gemuk ada la.... Cuba engkome pikior sikit... yeah , mmg susah nak diet , kena tahan makan semua , tapi think about the result...

aku nak bagi big tip! berkesan untuk aku
bila dah mula diet , cuba bertahan hingga hari ke4. lepas hari ke4 , banyak perbezaan yg boleh dilihat. Tapi , jangan terlampau fikirkan pasal scale...24 jam nak naik penimbang , apa gila? berat tak turun tak bermaksud kita tak makin mengurus.. kadangkala , memang berat kita tak turun..banyak faktor , contoh macam air masih belum diflush..banyak lagi dalam badan... plus kalau kita baru lepas makan , lu masuk makanan dalam badan lu , ofcourse la lepas masuk tu badan lu berat..tunggu la dah process baru nak nimbangnya,...

Pasal perbezaaan tadi , paling ketara bagi aku , badan rasa ringan..light...
kita akan rasa macam lagi cergas... then seluar rasa longgar2 sikit...ok , now , think! perbezaan yg ada tu , semua baik ke buruk? baik kan? kalau dah baik , taknak ke rasa lagi banyak perbezaan2 yg baik yg akan datang... Bayangkan! jadi kurus!! macam2 tau boleh buat kalau dah kurus , nak bersenam senang , nak beli baju senang...

So,katakanlah selepas 4 hari kita tgk ada perubahan sikit , kita kena set dalam otak , "aku kena dapat lebih! aku kena kuat lagi! takkan nak kantoi!"
biar aku bagitau korang apa kesan lepas korang dah diet beberapa hari , then korang kantoi..bagi aku , paling ketara adalah , jadi malas nak mampus...nak bangun pun malas..bila tgh diet tuh , pergh , fresh sangattttt... rasa macam lepas bangun pagi , nak berlari je pergi kerja...tapi make sure pakai baju dulu la...aku tak bertanggungjawab kalau korang masuk FB...

Banyak lagi kita boleh sembang ni , kita berhenti dulu kejap , nanti kita akan discuss pasal "diary , important or not?"

ill see u again tomorrow... aku janji aku akan rajin update blog , berubah!!! *macam ultraman

***********************************************
 Do not forget to check out my Facebook , click HERE

Sebarang soalan sila letak di bahagian comment..

Dzul out! Assalamualaikum..

Follow by Email